Salarisadministratie

Elk bedrijf heeft een salarisadministratie. Alle medewerkers hebben met deze afdeling te maken. Zij maken tenslotte elke maand het salaris over. Het is daarom een erg belangrijke afdeling binnen een bedrijf. 

Werkzaamheden salarisadministratie

Veel mensen weten niet wat deze afdeling allemaal voor werkzaamheden doet, zij denken dat de medewerkers van deze afdeling alleen hun salaris overmaken, maar zo simpel is het niet. Hier gaat een heel proces aan vooraf. Als er een nieuwe medewerker in dienst komt, moeten alle persoonlijke gegevens van deze medewerkers in het systeem ingevoerd worden. Alle personeelsgegevens moeten steeds up-to-date zijn. Dus als er bijvoorbeeld iemand gaat verhuizen, dan moeten zij dit verwerken in het systeem, zodat deze medewerker het juiste bedrag aan reiskosten uitbetaald krijgt. Ook moeten declaraties verwerkt worden en bijvoorbeeld eenmalige uitkeringen, zoals bonussen. Daarnaast heb je ook nog jaarlijks terugkerende werkzaamheden, zoals het uitbetalen van een eindejaarsuitkering of het vakantiegeld. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Elk bedrijf heeft zijn eigen regels en arbeidsvoorwaarden, dus per bedrijf kan een en ander verschillen, maar in grote lijnen is het overal hetzelfde. Er zijn tenslotte wetten en regels waar elk bedrijf zich aan moet houden. Als alle gegevens verwerkt zijn, worden de salarissen gedraaid. Dit doet in veel gevallen een accountantskantoor. Hierna worden de salarissen nog niet gelijk uitbetaald. Ze worden eerst allemaal nog een keer gecontroleerd. Dit is een tijdrovende, maar belangrijke taak. Als alles gecontroleerd (en evt. gecorrigeerd) is, volgt de daadwerkelijke uitbetaling pas. En dan begint alles weer van voren af aan, voor de volgende maand.   

Correcties

Er is dus een goede controle op deze afdeling. De meeste mutaties zijn dus juist verwerkt en de juiste bedragen worden uitbetaald. Het blijft mensenwerk en waar mensen werken, kunnen fouten gemaakt worden. Het is dus altijd verstandig om jouw salarisstrook elke maand goed na te kijken. Mocht er toch een keer een foutje gemaakt zijn, dan zal de salarisadministratie dit corrigeren tijdens de volgende salarisronde. Als jij een groot bedrag mist, kan dit tussentijds overgemaakt worden. Dit is bespreekbaar.   

Medewerkers salarisadministratie

De medewerkers van deze afdeling moeten affiniteit met cijfertjes hebben en erg secuur zijn. Deze eigenschappen zijn erg belangrijk. Alleen dan kan men de werkzaamheden op een juiste manier uitvoeren. Ook is het belangrijk dat zij beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Zij communiceren tenslotte regelmatig met de medewerkers en andere partijen. Daarnaast moeten zij een specifieke beroepsopleiding afgerond hebben. Om op deze belangrijke afdeling te mogen en kunnen werken, moet je dus wel heel wat in jouw mars hebben. Maar als jij dat hebt, dan heb je wel een erg leuke en verantwoordelijke baan.

Naast dat er intern een afdeling salarisadministratie bestaat, kunnen werzaamheden ook uitbesteed worden aan een extern bedrijf zoals Cramer Accountants en Belastingadviseurs BV.

Succes!Tags:
456 Woorden

Over ons

Blog over belastingen Aangenaam! Ik ben Andy. Belastingen zijn in de meeste gevallen iets vervelend, je moet immers altijd betalen, tenzij je er natuurlijk genoeg van terugtrekt. In de winkel betaal je belasting, voor je auto, voor je huis, voor je loon en ieder jaar moet je ze nog eens indienen ook. Ik heb hier jaren mee gesukkeld, keer op keer kwam er wel iets anders bij waar ik niks van wist. Aan de hand van mijn blog probeer ik anderen die zich in dezelfde limbo bevinden van praktische info te voorzien. Lees op je gemak mijn blog over belasting en de volgende keer als er zich iets voordoet, dan ben je hopelijk wat beter geïnformeerd. Veel leesplezier!

Zoeken

Categorieën

Archief

Recente artikelen

Belastingadviseur
25 september 2018
Een belastingadviseur is gespecialiseerd in het vakgebied belastingen. Met zijn kennis geeft hij adviezen aan particulieren en bedrijven over fiscale

Salarisadministratie
27 juni 2018
Elk bedrijf heeft een salarisadministratie. Alle medewerkers hebben met deze afdeling te maken. Zij maken tenslotte elke maand het salaris over. Het i

De salarisadministratie
16 februari 2018
De meeste mensen brengen heel wat uren van de week op hun werk door. Dit doen zij, omdat zij moeten werken voor hun geld. Het is dus altijd fijn als h