Belastingadviseur

Een belastingadviseur is gespecialiseerd in het vakgebied belastingen. Met zijn kennis geeft hij adviezen aan particulieren en bedrijven over fiscale wetgeving. De adviseur werkt voor zijn opdrachtgever en zal op zoek gaan naar de beste manier om de opdrachtgever zo weinig mogelijk belastingen te laten betalen. Hierbij moet hij rekening houden met de Nederlandse, maar ook buitenlandse wetgeving. Een andere naam voor belastingadviseur is fiscalist. Ze kunnen zich als intermediair bij de belastingdienst laten inschrijven waardoor ze het recht hebben om gebruik te maken van centrale gegevensbank. Hiervoor ontvangen ze een beconnummer waardoor ze uit naam van hun cliënt aangifte mogen doen. 

Werkzaamheden van de belastingadviseur  

het vak fiscalist is een zeer breed vakgebied. De opdrachten kunnen klein zijn zoals het invullen van belastingaangiften tot groot zoals fiscaal advies aan multinationals. In grote lijnen bestaan de werkzaamheden uit: 

* Het doen van belastingaangifte. Dit kan voor inkomstenbelasting voor particulieren tot belastingaangifte voor bedrijven. 

* Toelichten en uitleggen van fiscale regelgeving waardoor de klant de beste keuze kan maken. 

* Het maken van een financiële planning. 

* Het maken van financiële van maand-, kwartaal- en jaarverslagen. 

* Het voeren van financieel management. Beleid ontwikkelen op basis van de financiële gegevens. 

* Toezicht houden op de de bedrijfsactiviteiten zoals crediteuren- en debiteurenadministratie, het grootboek en de salarisadministratie. 

* Ontwerpen van fiscale strategieën voor de toekomst. 

* Het geven van belastingadvies. 

* Het controleren van fiscale aanslagen. 

* Controle op de financiële administratie. Zijn de cijfers compleet en kloppend. 

* Het opstellen van bezwaarschriften.  * Het uitvoeren van beroepsprocedures. 

* Het minimaliseren en berekenen van toekomstige belastingverplichtingen waardoor de klant zijn financiën beter kan beheren. 

* Fiscale controle op een jaarrekening. 

* Er op toe zien dat de cliënt voldoet aan de wet- en regelgeving. 

* Op de hoogte blijven van nieuwe fiscale ontwikkelingen. 

 

Opleiding en arbeid  

Een fiscalist heeft in de meeste gevallen een opleiding fiscale economie of fiscaal recht doorlopen. Deze opleidingen zijn als HBO en universitair niveau te volgen. Het is echter geen beschermd beroep. Na de opleiding kunnen de deelnemers opgenomen worden in het Register Belastingadviseurs, de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs of het Nationaal Instituut Belasting- en Bedrijfsadviseurs.  Fiscalisten zijn werkzaam als zelfstandige of bij belastingadvieskantoren als Droog Administratie & Advies, accountantskantoren, trustmaatschappijen en grote bedrijven. Grote landelijke bedrijven zijn Deloitte, EY, PWC, KPNG en BDO. Bij de belastingdienst zijn ook veel fiscalisten werkzaam. Ze werken samen of krijgen te maken met andere fiscale medewerkers, accountants, advocaten, bedrijfsjuristen, financieel analisten en financieel directeuren. Als een bedrijf controleplichtig is moet de jaarrekening zijn goedgekeurd door een accountant door het opstellen van een accountantsverklaring. Een fiscalist heeft hierbij een adviserende rol en mag de verklaring niet zelf afgeven.Tags:
450 Woorden

Over ons

Blog over belastingen Aangenaam! Ik ben Andy. Belastingen zijn in de meeste gevallen iets vervelend, je moet immers altijd betalen, tenzij je er natuurlijk genoeg van terugtrekt. In de winkel betaal je belasting, voor je auto, voor je huis, voor je loon en ieder jaar moet je ze nog eens indienen ook. Ik heb hier jaren mee gesukkeld, keer op keer kwam er wel iets anders bij waar ik niks van wist. Aan de hand van mijn blog probeer ik anderen die zich in dezelfde limbo bevinden van praktische info te voorzien. Lees op je gemak mijn blog over belasting en de volgende keer als er zich iets voordoet, dan ben je hopelijk wat beter geïnformeerd. Veel leesplezier!

Zoeken

Categorieën

Archief

Recente artikelen

Belastingadviseur
25 september 2018
Een belastingadviseur is gespecialiseerd in het vakgebied belastingen. Met zijn kennis geeft hij adviezen aan particulieren en bedrijven over fiscale

Salarisadministratie
27 juni 2018
Elk bedrijf heeft een salarisadministratie. Alle medewerkers hebben met deze afdeling te maken. Zij maken tenslotte elke maand het salaris over. Het i

De salarisadministratie
16 februari 2018
De meeste mensen brengen heel wat uren van de week op hun werk door. Dit doen zij, omdat zij moeten werken voor hun geld. Het is dus altijd fijn als h